In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007
File not found.


















Columns
Ron Gregoor
mr. Anja Zandee-Dingemanse
E.D. de Jong, J.J. Karelse
Succesvol zakendoen met zorg voor mens en milieu
Banksparen
E.D. de Jong, J.J. Karelse
Rabobank Beveland
afdeling Private Banking




De kamerleden Depla en Blok hebben een wetsvoorstel ingediend, waarin banken dezelfde mogelijkheden krijgen als verzekeraars, om klanten fiscaal vriendelijke vermogensproducten voor de oude dag en voor de aflossing van hun hypotheek aan te bieden. De huidige koopsom- en lijfrentemarkt wordt daarmee toegankelijk voor banken. Dit geldt ook voor de kapitaalverzekering eigen woning (de zogenaamde KEW).
De initiatiefnemers willen een alternatief bieden voor de soms dure en ondoorzichtige producten van verzekeraars. Het wetsvoorstel is inmiddels door de Tweede Kamer goedgekeurd en zal dit najaar in de Eerste Kamer worden behandeld. Als het wetsvoorstel, zoals verwacht, wordt aangenomen, dan treedt het per 1 januari 2008 in werking.

Bancaire lijfrente
De bancaire lijfrente lijkt in veel opzichten op de gewone lijfrente. De inleg zal net als bij een lijfrente fiscaal aftrekbaar zijn en buiten de vermogensrendementsheffing blijven. Na de fase van opbouw volgt de uitkeringsfase. Het verschil met de gewone lijfrente is dat de bancaire lijfrente in deze fase een van te voren vastgestelde looptijd kent terwijl de gewone lijfrente stopt met uitkeren bij overlijden. De bancaire lijfrente zal bij vroegtijdig overlijden blijven uitkeren aan de erfgenamen. De uitkeringen zijn fiscaal belast zoals we dat ook bij de huidige direct ingaande lijfrentes zien.

Banksparen
Als de wet wordt aangenomen kunnen bezitters van een eigen woning per 1 januari ook met steun van de fiscus sparen voor de aflossing van hun hypotheek. Bij banksparen stort je in dit geval geld op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening in plaats van in een polis.

Een punt van aandacht is nog wel de uitkering bij overlijden. Bij een verzekering kan in de polis meeverzekerd worden dat er bij overlijden in één keer een kapitaal wordt uitgekeerd om de hypotheek af te lossen. Bij een geblokkeerde spaar-of beleggingsrekening kan dit niet. Een nu ook al toegepaste oplossing hiervoor is het afsluiten van een losse overlijdensrisicoverzekering op maat. Misschien is het wat bewerkelijker maar het kan ook financieel voordeel opleveren.

Indexatie
In het wetsvoorstel was eerst sprake van het bevriezen van het maximale belastingvrije bedrag van de KEW. De huidige vrijstellingen bedragen EUR 32.500 bij 15 jaar premiebetaling en EUR 143.000 bij 20 jaar premiebetaling. Dit voorstel is uiteindelijk niet overgenomen. Dit betekent dat de huidige jaarlijkse indexering blijft bestaan.

Geen blokkades bij overstappen
Banken en verzekeraars mogen geen blokkade opwerpen voor spaarders die willen overstappen van een verzekering naar een bank en andersom. Dit is ook in deze wet opgenomen. Bezitters van bestaande contracten kunnen dus ook gebruik maken van de regeling. Voor nieuwe contracten geldt die regel ook. Na overleg met consumentenorganisaties, banken en verzekeraars zal in een Algemene Maatregel van Bestuur worden vastgelegd wat hierin redelijk en billijk is.

De verwachting is dat banken een belangrijk deel van deze markt naar zich toe zullen trekken, omdat banken deze producten transparanter en goedkoper kunnen aanbieden dan verzekeringsmaatschappijen.

We houden u op de hoogte van deze ontwikkelingen. Als de wet wordt aangenomen kunt u uw accountmanager vragen om de mogelijkheden met u door te nemen.

Eric de Jong
Accountmanager Private Banking




...verkoopt
Exclusieve villa's verkopen

...opent
Contacta in nieuwe hallen

...fietst
Ride for the Roses komt naar Goes

...netwerkt
Contacta belangrijk voor Zeeland

...verbetert
Niet meer rijden voor een open deur

...ontwikkelt
Gebruik maken van kennis en netwerken

...start
Startersdag op zaterdag 3 november in Hotel Goes

....groeit
Weer groei aantal Zeeuwse starters

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...presenteert
Starters presenteren zich

...werkt samen
Working Apart Together

...viert
Sterk door gezamenlijke uitstraling

...treft
Middelburg Plaza, zakelijk trefpunt

...onderneemt
Toekomstgericht ondernemen

...eet
Eten, drinken en zaken doen

...doceert
Rotary verruimt je blikveld

...peilt
Pas op de plaats

...organiseert
Centrale plaats voor Automotive Plein

...rijkt uit
Familiebedrijf staat centraal in Veere

...komt bijeen
Beleef het ondernemen in Zeeland

...investeert
RBC in zee met Zeelands Roem

...breekt
Record voor Zeelandhallen

...werkt
Grensoverschrijdend werken

...bekijkt
de Stand van Zaken

...bruist
Vlissingen bruist van energie

...leest
Nieuwe Zeelandboek is uit

...rijdt
Zakelijk onderweg

...inspireert
Landelijk MVO-congres naar Goes

...promote
Promoten van zakelijk toerisme

...geeft
De liefde voor de vrijheid

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...reageert
Veel respons op BOOST

...bekijkt
de Stand van Zaken

...huldigt
Pelgrims lijden voor het goede doel

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat